VISA TOPPMENY

Guldpalmen till Rutan i Värnamo -exklusiv förhandspremiär

av The Square

Torsdag 24 augusti kommer Guldpalmen till Rutans hemstad Värnamo, där den ska placeras i Rutan på Flanaden mitt under de pågående Värnamodagarna. Dessutom blir det en exklusiv förhandsvisning av filmen ”The Square” dagen innan den har premiär i övriga landet. Visningen innebär även en smygpremiär för Svenska Bios nya biograf Biostaden i Gummifabriken.

 

-Självklart ska Guldpalmen till Värnamo där allting började. Vi tänker ställa palmen i Rutan på Flanaden och det känns helt tryggt, för i Rutan får du inte stjäla, säger Ruben Östlund, regissör av filmen ”The Square”.

Arbetet med filmen ”The Square” inleddes med en förstudie i form av utställningen ”Rutan” på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo i april 2015. Det var i samband med det som den fysiska Rutan installerades på torget Flanaden i centrala Värnamo. När Guldpalmen kommer till Rutan på torsdagseftermiddagen, invigs även en informationsskylt och ett samtal hålls med Rutans upphovsmän Ruben Östlund och Kalle Boman. På kvällen blir det en exklusiv förhandspremiär för ”The Square” i Värnamo. Filmen förhandsvisas på ett fåtal utvalda orter innan den har premiär i hela landet fredag 25 augusti.

 

-För mig känns visningen i Värnamo som den riktiga Sverigepremiären, eftersom det är här Rutan finns och visningen sker dagen innan filmen går upp på biograferna, säger Kalle Boman.

Filmen visas i Svenska Bios nybyggda biograf Biostaden i Gummifabriken. Filmduken är med sin bredd på 17 meter en av de största i Norden. Visningen av ”The Square” blir även en smygpremiär för biografen. Gummifabriken är en mötesplats för kultur, utbildning och näringsliv på närmare 20 000 kvadratmeter som invigs 15-24 september. Visningen är för särskilt inbjudna gäster men det finns också möjlighet att vinna biljetter som kommer att lottas ut (för mer info kontakta TriArt Film). För den som inte har turen att vinna en biljett, går filmen upp på ordinarie repertoaren i Värnamo på Biograf Skandia redan dagen efter, den 25 augusti.

 

Program torsdag 24 augusti 2017
10.00 Svenska Bio, Gummifabriken. Pressvisning av ”The Square”
14.00-15.00 Guldpalmen visas i Rutan på Flanaden i centrala Värnamo. Ruben Östlund och Kalle Boman intervjuas i Rutan. Invigning av informationsskylt.
16.30-17.00 Gislowsalen, Gummifabriken. Visning av filmen ”Fria händer”, en teaterpjäs som är en tolkning av manuset till ”The Square”. Pjäsen framfördes av elever vid Värnamo Folkhögskola i samband med Rutans tvåårskalas i april.
17.15-18.00 Svenska Bios foajé, Gummifabriken. Mingel för inbjudna gäster.
18.00-20.45. Exklusiv förhandspremiär för ”The Square” för inbjudna gäster och vinnare av utlottade biljetter.

Den exklusiva förhandspremiären med kringarrangemang är ett samarrangemang mellan Svenska Bio, Värnamo kommun, Vandalorum, Plattform Produktion och TriArt Film.

 

Om The Square 
Filmen ”The Square” är regisserad av Ruben Östlund. Den hade premiär vid filmfestivalen i Cannes i maj och belönades den 28 maj med filmvärldens finaste pris - Guldpalmen. Ruben Östlund blev därmed den första svenska regissör på 66 år som fick  ta emot det prestigefyllda priset. Huvudrollen spelas av Claes Bang. I övriga roller ses bland andra Elisabeth Moss, Dominic West och Terry Notary.Filmen förhandvisas på ett fåtal utvalda orter, däribland Värnamo, innan den går upp på svenska biografer fredag 25 augusti.

 

Om Rutan 
Rutan, en vitmarkerad kvadrat placerad i det offentliga rummet, är en plats där gemensamma rättigheter och skyldigheter råder. Till Rutan kan vi gå om vi behöver hjälp, när någon står i den är det vårt ansvar att söka kontakt och försöka hjälpa till. I Rutan kan vi lämna ifrån oss våra ägodelar, i den får vi inte stjäla. Rutan på Flanaden i Värnamo är skapad av Kalle Boman och Ruben Östlund, på initiativ av konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo. Den invigdes 18 april 2015 i samband med vernissagen för utställningen ”Rutan” på Vandalorum. Utställningen och Rutan på Flanaden utgjorde en förstudie till Ruben Östlunds film ”The Square”.

Rutan har fått flera efterföljare på andra håll i världen, men Rutan i Värnamo är originalet och har därför

nummer 1. Rutan är anlagd av Värnamo kommun i samarbete med Värnamo Företagareförening, Värnamo City, Vandalorum och Plattform Produktion.

 

För mer information, se kontaktuppgifter nedan. 
Verksamhetskoordinator Vandalorum
Johanna Berg, Johanna.Berg@vandalorum.se, 0370-30 22 02

Upphovsman Rutan (tillsammans med Ruben Östlund)
Kalle Boman, boman@hinden.se  070-8631213

Kulturchef Värnamo kommun
Lars Alkner, lars.k.alkner@varnamo.se, 0370-377604

Presskontakt TriArt Film
Johanna Strand, johanna.strand@triart.se ,070-7327366


Nyhetsarkivet

Vision för Gummifabriken

Gummifabriken är en mötesplats i Värnamo för tillväxt, där barn, unga och vuxna invånare samt besökare skapar kreativa möten.

En plats fylld av inspiration, kreativitet, kunskap, utveckling och upplevelser sju dagar i veckan.